Vår historia


Företaget som nu är CBRE har rötter som härleds till San Francisco 1906. Vid 1940-talet hade företaget växt till ett av de största kommersiella företagen för fastighetstjänster i västra USA. På 1960- och 70-talet börsintroducerades företaget och expanderade både tjänsteportföljen och den geografiska räckvidden för att bli en tjänsteleverantör med växande närvaro över hela USA.

Nästa stora milstolpe nåddes år 1989 när anställda och andra förvärvade företagets verksamheter och bildade CB Commercial. Under 1990-talet arbetade CB Commercial intensivt för att öka tillväxten och odla sin globala kapacitet för att möta kunders efterfrågan. Företaget förvärvade ledande företag inom investment management (Westmark Realty Advisors – numera CBRE Global Investors, 1995), Hypoteksbanker (L.J. Melody & Company, 1996) och egendoms- och fastighetsförvaltning, såväl som inom capital markets och investment management (Koll Real Estate Services, 1997).

CB Commercial åstadkom en betydelsefull global expansion med 1998 års förvärv av REI Limited, den internationella grenen av Richard Ellis, vars rötter kan härledas till London år 1773. Vid denna tidpunkt bytte företaget namn till CB Richard Ellis eller CBRE.

Snart därefter tillkännagav CBRE förvärvet av det Londonbaserade företaget Hillier Parker May & Rowden, ett av Storbritanniens ledande företag för fastighetstjänster. Genom denna utveckling blev CBRE det första företaget för fastighetstjänster med kapacitet att leverera integrerade fastighetstjänster – genom ett gemensamt ägt och förvaltat företag – till världens ledande finansstäder.

År 2003 förvärvade CBRE Insignia Financial Group och blev det ledande företaget för fastighetstjänster i New York och London. I juni 2004 slutförde CBRE en framgångsrik börsintroduktion och började handla med sina A-aktier på New York-börsen och år 2006 blev de inkluderade i S&P 500.

I slutet av 2006 förvärvades Trammel Crow Company och CBRE skapade ett företag för fastighetstjänster som är oöverträffat i storlek, räckvidd och utbud av tjänster. CBRE blev framför allt världsledande av tillhandahållande av outsourcingtjänster till större innehavare, inklusive företag, sjukvårdsorganisationer och institutioner inom den offentliga sektorn. Företaget har konsekvent rankats som den ledande leverantören av outsourcingtjänster för fastigheter av International Association of Outsourcing Professionals.

År 2011 blev CBRE ledande inom ett annat viktigt marknadssegment genom sitt förvärv av majoriteten av fastighetsförvaltningsverksamheten i ING Group, N.V, med bas i Nederländerna. Detta förvärv skapade en verksamhet med omkring 90 miljarder dollar i portföljtillgångar under förvaltning. Samma år bytte företaget också namn till CBRE Group Inc. för att få identiteten att bättre överensstämma med det branschledande varumärket.

År 2013 utökade CBRE starkt sin kapacitet i att erbjuda tjänster för outsourcingavtal i Europa genom förvärvet av Norland Managed Services Ltd, den ledande leverantören av byggnadstekniska ingenjörstjänster i Storbritannien och på Irland.

År 2015 förvärvade CBRE Global Workplace Solutions (GWS) från Johnson Controls. GWS är en ledande leverantör av integrerade lösningar för fastighetsförvaltning på global basis. För första gången överskred de totala intäkterna 10 miljarder dollar. Dessutom rankade Barrons CBRE som nummer två (av 500 företag) i finansiell tillväxt och prestation. 

År 2017 utsåg både Forbes och Fortune CBRE till en av Amerikas bästa arbetsgivare för mångfald och inkludering, och Euromoney röstade fram CBRE till årets globala fastighetsrådgivare för sjätte året i rad.

I 2018 bytte CBRE sin symbol på New York-börsen till "CBRE." CBRE steg upp till #207 på Fortune 500 och lanserade "Hana - flexible space solutions provider". Dessutom översteg CBREs totala intäkter för första gången 20 miljarder dollar.

Under 2019 omorganiserade CBRE sina globala verksamheter i tre segment - Advisory Services (Rådgivande tjänster), Global Workplace Solutions (Globala arbetsplatslösningar) och Real Estate Investments (fastighetsinvesteringar). Fortune utsåg CBRE till det mest beundrade fastighetsföretaget, och det var sjunde året CBRE var med på "Most Admired-listan". Dessutom blev CBRE utnämnt till en av världens mest etiska företag för sjätte året i rad och rankades som det bästa fastighetsvarumärket för 18:e året i rad av The Lipsey Company. CBRE rankades också på plats #15 på "Bästa amerikanska företagsmedborgare" av Corporate Responsibility Magazine och rankades #146 på Fortune 500-listan.


Företagets tidslinje


1773—grundar William Ellis en auktions och värderingsfirma i London. Några år senare anställer han sin brorson Richard Ellis som lärling. Familjen Ellis drev och expanderade företaget fram till år 1938.

1906
—grundade Colbert Coldwell företaget Tucker, Lynch & Coldwell i San Francisco, Kalifornien.

1995—förvärvas Westmark Realty Advisors. Kapitalförvaltningskapaciteten utökas och det heter numera CBRE Investors.

1996—förvärvas LJ Melody & Co. Företaget blir en viktig initiativtagare till ett serviceföretag för amerikanska kommersiella fastighetslån. Numera känt som CBRE - Melody.

1997—förvärvas Koll Real Estate Services. Blir ledande inom egendoms- och fastighetsförvaltning.

1998—förvärvas Richard Ellis verksamheter utanför Storbritannien. Namnet ändras till CB Richard Ellis, och har verksamheter i 29 länder. Dessutom förvärvas Hillier Parker i Storbritannien.

1999—CBRE är verksamma på mer än 250 lokala marknader. CBRE bildar partnerskap med Ikoma och etablerar CBRE i Japan.

2001—blir företaget privatägt genom företagsledningens uppköp.

2003—förvärvas Insignia. Blir branschens främsta tjänsteleverantör med ledande verksamheter i New York och London. Återförenar CB Richard Ellis globala varumärke.

2004—lanseras CBRE:s introduktion på New York-börsen som ”CBG”. Intäkterna överskrider två miljarder dollar.

2005—tar sig CBRE in på Fortune 1000-listan som nummer 676 och läggs till på Russel 1000 index.

2006—firar CBRE 100-årsjubileum. CBRE läggs till på S&P 500. Trammell Crow Company förvärvas.

2007—utses CBRE till ett av BusinessWeeks ”50 Best in Class-företag”. CBRE omnämns av Fortune som ett av de 100 snabbast växande företagen.

2008—blir CBRE den första leverantören av kommersiella fastighetstjänster som hamnat på Fortune 500-listan.

2011—förvärvar CBRE ING:s fastighetsförvaltningsverksamhet i Europa och Asien samt deras börsnoterade värdepappersbolag. CBRE rankas som fastighetsbranschen ledande företag för outsourcingtjänster av IAOP och byter namn till CBRE Group, Inc.

2012—blir CBRE det första företaget för fastighetstjänster att rankas som topp fem bland outsourcingföretag inom alla branscher av International Association of Outsourcing Professionals.

2013—förvärvar CBRE Norland Managed Services Ltd, den ledande leverantören av byggnadstekniska ingenjörstjänster i Storbritannien och på Irland. Förvärven ger ett uppsving åt innehavare av outsourcingföretag i Europa. CBRE blir framröstat som årets globala fastighetsrådgivare av Euromoney för andra året i rad.

2015—förvärvade CBRE Global Workplace Solutions (GWS) från Johnson Controls. GWS är en ledande leverantör av integrerade lösningar för fastighetsförvaltning på global basis.

2016—utnämnde Forbes CBRE till USA:s 15:e bästa arbetsgivare. 

2017—Euromoney röstade fram CBRE till årets globala fastighetsrådgivare för sjätte året i rad.

2017—Forbes och Fortune utsedde CBRE till ett toppföretag för mångfald.

2017—CBRE framröstades till fastighetsbranschens toppvarumärke av Lipsey Company för 17:e året i rad.

2018—CBRE utsågs till ett av världens mest etiska företag för femte året i följd.

2018—Fortune utnämnde CBRE till ett av de mest beundrade företagen i fastighetsbranschen för sjätte året i rad.

2018—CBRE ändrade sin symbol på New York-börsen till "CBRE".

2018—CBRE lanserade "Hana – Flexible Space Solutions".

2018—CBREs totala intäkter översteg 20 miljarder dollar för första gången.

2019—CBRE omorganiserade sina globala verksamheter i tre segment - Advisory Services, Global Workplace Solutions och Real Estate Investments.

2019—Fortune utnämnde CBRE till ett av de mest beundrade företagen för sjunde året i rad.

2019—CBRE utsågs till ett av världens mest etiska företag för sjätte året i rad.

2019—CBRE framröstades till fastighetsbranschens toppvarumärke av Lipsey Company för 18:e året i rad.

2019—CBRE rankades på plats #15 på "Bästa amerikanska företagsmedborgare-listan" av Corporate Responsibility Magazine. 

2019—CBRE rankades #146 på Fortune 500-listan.